Kulinarska Baština

Paradajz čorba sa valjušcima

Sastojci:

1crni luk
2čena belog luka
1šargarepa
1koren celera
1koren peršuna
1/2domaćeg soka od paradajza
1Lvode
+so i biber po ukusu
2supene kašike brašna
1supena kašika slatke mlevene paprike
1jaje
+prstohvat soli
+brašna koliko je potrebno da se zamesi tvrdo testo

Način pripreme:

Svo povrće iseckati na sitne kockice i izdinstati na ulju, potom dodati sok od paradajza, a posle nekoliko minuta i vodu. Začini čorbu solju i biberom. Pred kraj kuvanja smesu povezati i malo zgusnuti zaprškom od proprženog brašna i mlevene paprike i dodati valjuške. Ostavite da kuva još petnaestak minuta.

Valjušci se prave tako što se zamesi čvrsto testo od jednog jajeta, soli i brašna. Od testa se otkidaju loptice veličine manjeg oraha, pa se između dlanova oblikuju u tanke valjuške.