Kulinarska Baština

Piroge

Sastojci:

1kgbrašna
3kašike ulja
1kašičica soli
+vode koliko testo popije
500grkrompir pirea
100grsitnog sira
1glavica crnog luka
100grslanine
+so i biber po ukusu
+kiselo mleko

Način pripreme:

Od brašna, ulja, soli i vode zamesiti testo i ostaviti da nadođe pola sata. Potom ga premesiti i oklagijom razviti na 2-3 milimetra debljine (ne sme biti pretanko), pa većom čašom ili modlom vaditi krugove.

Dok testo narasta napraviti fil. Na tiganju propržiti sitno seckani luk i slaninicu, potom pomešati sa krompir pireom i sirom, posoliti i pobiberiti po ukusu. Ovim filom napuniti krugove, koji se potom presaviju i na krajevima pritisnuti viljuškom da se ne bi rastavili.

Piroge se potom obare u ključaloj slanoj vodi sa malo dodatog ulja. Piroge se kuvane kada isplivaju na površinu. Gotove piroge poslužiti uz kiselo mleko.