Kulinarska Baština

Rinflajš

Sastojci:

1/2kggoveđeg mesa i šuplja goveđa kost
1veza zeleni (šargarepa, paštrnak, peršun)
1srednji koren celera
2luka srednje veličine
3lista lovora
3krompira
+so i biber po ukusu

Način pripreme:

Sremac veli: Ako nema supu za ručak, kao da nije jeo. Vojvođanski nedeljni ručak podrazumevao je goveđu supu, a meso i povrće kuvani u njoj jede se sa sosom od paradajza ili rena. Supa se najčešće spremala nedeljom, a u bogatijim domovima i četvrtkom.

Govedinu i kost staviti u hladnu vodu i kada se skuva na pola dodati povrće, isečeno po dužini na četvrtine. Na plotni propržiti opran, ali neočišćen crni luk dole zasečen, pa kad dobije zagasitu boju staviti ga u lonac među ostale namirnice. Dodati suvi biljni začin i posoliti po ukusu. Kada se svi sastojci skuvaju, ocede se kroz đevđir i poređaju na tacnu. Uz sve dodati i posebno baren krompir. Sve namirnice servirati uz sos od paradajza, rena ili mirođije. Sos ne sme biti ni previše redak ni previše gust, te ne sme da ima grudvice. sremske domaćice imaju običaj da kažu: Pripremila sam sos za ponos. Supu zakuvati sa domaćim rezancima ili knedlama od griza.