Kulinarska Baština

Domaća štrudla

Sastojci:

1kgbrašna
250gmasti
1jaje
1kockica kvasca
+malo mleka
1/2kašičice soli
1/2kašičice šećera
+Orasi, domaći džem ili pekmez, rogač, mak, rendane jabuke… (po želji za fil)
+malo šećera u prahu za posipanje

Način pripreme:

U malo toplog mleka staviti prstohvat šećera i izmrviti kockicu kvasca, pa ostaviti da nadođe. Kada naraste, dodati jaje, prstohvat soli, mast i brašno pa zamesiti testo. Testo ne sme da bude mnogo čvrsto. Smesu podeliti na četiri dela i oklagijom razvući. Svaku koru nafilovati po želji – makom, orasima, džemom, rogačem, jabukama. Kore potom saviti u obliku štrudle i složiti u pleh. Ostaviti da odstoji jedan sat i malo naraste, pa peći u prethodno zagrejanoj rerni. Kada je gotovo posuti šećerom u prahu i poslužiti toplo.