Kulinarska Baština

Knedle sa šljivama (gomboce)

Sastojci:

3krompira srednje veličine
2jaja
+brašna po potrebi
1/2kašičice soli
+šećer po ukusu
1/2kgšljiva
+prezle (ili orasi)

Način pripreme:

Skuvani krompir se dobro propasira, dodaju mu se jaja, prstohvat soli, prstohvat šećera i brašno, pa se zamesi meko testo. Testo ne bi trebalo dugo mesiti, jer što se više mesi više se lepi. Od testa otkidati male loptice, rastanjiti ih među dlanovima i omotati oko šljiva. Formirane gomboce stavljati u kipuću vodu i kuvati dok ne isplivaju na površinu. U drugoj šerpi propržite prezle i šećer pa u to uvaljati kuvane gomboce. U zavisnosti od ukusa ukućana u prezle se mogu zameniti mlevenim orasima, a može se dodati i malo cimeta.

Napomena

Neke domaćice umesto krompira u testo dodaju griz, ili stavljaju i jedno i drugo.