Kulinarska Baština

Kolač na kukuruzovini (šušćovnik)

Sastojci:

2kgbrašna
1Lmleka
8jaja
1kašičica soli
1kocka svežeg kvasca
10kašika šećera

Način pripreme:

U malo mlakog mleka, dodajte kašiku šećera i izmrvljeni kvasac i ostavite na toplom da nadođe. U međuvremenu umutite jaja, 4 kašike šećera i mleko. Potom sipajte i brašno i nadošli kvasac pa zamesite testo. Od testa napravite tri jufke i ostaviti da odstoje. Kada se testo odmorilo, razvijati jufke oklagijom na stolnjaku. Testo se potom premazuje svinjskom mašću, koja je prethodno dobro izrađena. Pomoću stolnjaka testo se urola u valjuške debljine prsta, potom seče, namotava oko štapića kukuruzovine, uvalja u šećer i peče u rerni oko dvadesetak minuta, odnosno dok ne porumeni. Iz pečenog testa se izvadi štapić, a unutrašnjost se može ispuniti nekim nadevom, poput domaćeg džema.