Kulinarska Baština

Salčići

Sastojci:

1kašika masti
1/2kašičice šećera
1/2kašičice soli
1limun
1čaša hladne vode
4jajeta
1šoljica šljivovice
700gbrašna
200gsala
+pekmez
+šećer u prahu

Način pripreme:

U posudu za mešanje sipati 1 veliku kašiku masti, prstohvat soli i šećera, sok i koru od jednog limuna, čašu hladne vode, šoljicu šljivovice, 2 cela jajeta i 2 žumanceta. Sastojke promešati pa dodavati postepeno brašna, dok se ne umesi testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti da odmori. Testo nakon sat vremena razvući u pravougaonik debljine 1-2 cm i ravnomerno ga premazati slojem sala. Testo preklapati i mazati salom, a zatim ostaviti u frižideru da odstoji. Ovaj proces ponoviti još 2 puta. Testo razvući u pravougaonik i seći na manje komade. U svaki komad staviti kašičicu pekmeza, pa preklopiti. Peći u rerni oko 15 minuta. Pečene salčiće posuti prah šećerom.