Kulinarska Baština

Šnenokle

Sastojci:

1Lmleka
4jajeta
6kašika šećera
2kašičice vanil šećera
2kašike brašna

Način pripreme:

Mleko staviti da se greje, a za to vreme odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti u čvrst sneg, pa ih kašikom vaditi i stavljati u mleko koje struji. Kada počnu da narastaju kašikom ih okrenuti da se skuvaju i sa druge strane. Kuvane šnenoklice izvaditi i ređati u posudice u kojima će se služiti. U mleko u kome se kuvalo belance dodati, uz stalno mešanje, jaja umućena sa šećerom i brašnom. Ako je smesa od jaja i brašna isuviše gusta u nju treba dodati kutlaču-dve toplog mleka i dobro umutiti, pa tek onda sipati u ostatak mleka. Kuvati dok se ne dobije gust krem. Čim krem bude gotov preliti njime šnenokle i ostaviti da se ohladi.