Kulinarska Baština

Šufnudle (šiškrli, luleki, valjušci)

Sastojci:

3krompira srednje veličine
2jajeta
+brašna po potrebi
1/2kašičice soli
+prezle (ili orasi, mak)
+šećer po ukusu

Način pripreme:

Skuvani krompir se dobro propasira, dodaju mu se jaja, so i brašno. Sve se dobro umesi, ali testo ne sme da bude previše tvrdo. Od testa se otkidaju male jufkice i oblikuju u valjčiće. Može se i celo testo razviti u jedan valjak debljine prsta, pa onda iseći na manje komade dužine 3 cm. U međuvremeno staviti šerpu sa vodom da vri. Kada provri šufnudle ubacivati i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Kada su kuvane uvaljaju se u proprženoj prezli (ili makom, orasima) i šećeru.

Šufnudle se mogu servirati uz domaći pekmez od šljiva.

Napomena

Testo za šufnudle je gotovo isto kao i testo za knedle, samo je razlika u punjenu.  Knedle se pune šljivama, a šufnudle se mogu servirati uz pekmez od šljiva ili nekog drugog voća. Takođe, kao i za knedle neke domaćice dodaju griz u testo.