Kulinarska Baština

Nadlacke

Sastojci:

1čaša mlake vode
1kvasac
1kašičica šećera
1kašičica soli
1kašika ulja
1/2kgbrašna
1čaša ulja
1/2čaše vode
2kašike meda (ili šećera)
+mak i šećer za posipanje

Način pripreme:

Spremanje testa započinje rastvaranjem kvasca u mlakoj vodi, u koju se zatim doda pola kašičice soli, kašičica šećera i kašika ulja. Sipati brašno i mesiti dok se ne dobije glatka smesa. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da raste. Kada je testo naraslo, premesite ga i rastanjite oklagijom na debljinu 1-2 cm. Čašom vadite krugove od testa i napravite od njih loptice. Ostavite ih da odstoje desetak minuta. Uzmite veliku šerpu koja ima poklopac i nauljite je. Ređajte loptice testa u slojevima. Svaka loptica bi trebalo da bude namazana uljem. Ovo je neophodno da bi mogle da se razdvoje nakon kuvanja. Šerpu namazati mašću i ređati loptice jednu do druge. Podesite ringlu na srednju temperaturu, a kada se zagreje u šerpu sa nadlackama nalijte dve čaše vode i poklopite. Ne sklanjajte poklopac tokom kuvanja. Šta se u šerpi dešava? Nadlacke se prvo malo skuvaju u vodi, a kada voda ispari kuvaju se na pari. Na kraju, kada u šerpi zacvrči, tada se prže u masti.  Poklopac skidate nakon 20-25 minuta. Prokuvati čašu ulja, pola čaše vode i dve kašike meda ili šećera, kako bi se dobio sirup. Izvadite nadlacke iz šerpe i ređajte u veću činiju, opet u slojevima. Preko svakog sloja sipajte sirup. Na kraju, uvaljajte nadlacke u mešavinu mlevenog maka i šećera.

Napomena

Nadlacke se mogu praviti i u slanoj varijanti kada se nakon kuvanja posipaju sirom.