Kulinarska Baština

Sremačke lepinjice

Sastojci:

1brašna
250mlvode
250mlmleka
1pivski kvasac
1kašičica šećera
1/2kašičice soli

Način pripreme:

Kvasac izdrobiti u malo mlake vode, dodati kašičicu šećera i ostaviti da nadođe. Pomešajte vodu, mleko, brašno i so pa u to dodajte nadošli kvasac. Kada se umesi testo ostaviti ga da odstoji dvadeset minuta. Zatim se testo premesi i razvuče oklagijom na debljinu prsta. Potom testo isecite na rombove i svaki komad zasecite na sredini i malo rastanjite rukama. Testo se prži u vrućoj dubokoj masti dok ne porumeni.

Napomena

U Vojvodini se ovo jelo zove još i mađarske mekike ili samo mekike. Poreklo vode iz Mađarske, ali se prave i u Austriji, Rumuniji, Češkoj i Vojvodini. Mađarski naziv za mekike je langoš (lángos). Tradicionalna smesa se pravi od brašna, soli, vode i kvasca i prži u ulju, a u Sremu u masti. Postoje različite varijante ovog testa, pa se tako u Mađarskoj javljaju i recepti sa dodatkom pavlake, jogurta, krompir pirea. U Sremu i Vojvodini slane mekike se jedu sa sirom, a slatka varijanta sa domaćim džemom.