Kulturno-Istorijski Spomenici

Kuća narodnog heroja Janka Čmelika

Kuća narodnog heroja Janka Čmelika proglašena je spomenikom kulture od značaja i predstavlja svedočanstvo o teškim vremenima i ljudskim sudbinama koje je vodila želja i ljubav prema narodu i domovini. Rodna kuća Janka Čmelika sagrađena je tridesetih godina 20. veka i pripada tipu panonskih kuća, karakterističnom za prostore Vojvodine.

Arhitektura kuće

Panonski tip kuće, sa jedne strane formirao se pod uticajem sposobnosti i kreativnosti narodnih graditelja, a sa druge strane odgovarajući na zahteve koje je nametala austrougarska vlast u pogledu urbanizacije naselja i gradnje kuća. Strogi propisi diktirali su pravila koja su se morala poštovati pri ušoravanju mesta. Kuće su građene na uličnoj regulacionoj liniji, a morao je postojati određen razmak između kuća, zbog opasnosti od požara. Zbog položaja kuće, koja je užom stranom okrenuta ka ulici, ovaj arhitektonski tip stambenog objekta dobio je naziv kuća na brazdu ili dužna kuća. Izgradnja kuće na granici placa, čija je osnova po pravilu u obliku izduženog pravougaonika, omogućila je da se stambeni prostor sa razvojem kulture stanovanja širi u dubinu parcele.

Kuća narodnog heroja Janka Čmelika lep je primer seoske arhitekture prve polovine 20. veka. Svojom užom stranom postavljena je ka ulici, dok se dužom stranom nastavlja u dubinu placa. Pročelje kuće dekorisano je lezenama, plitkim vertikalnim ispupčenjima, koje zidno platno dele na tri celine. Krovni venac je profilisan i natkriven redom crepova. Zabat kuće oživljen je trougaonim poljima i talasastim vencem. Prozorski otvori ukrašeni su drvenim okvirom sa profilisanom bazom i nadprozornikom trouglastog oblika ispunjenog motivima kruga i izduženog trougla. Između prozora postavljena je crvena petokraka zvezda i spomen ploča sa tekstom na slovačkom i srpskom jeziku:

U ovoj kući rodio se i živeo Janko Čmelik (1905-1942). Sekretar mesnog i sreskog komiteta KPJ za Staru Pazovu. Član okružnog komiteta KPJ i član biroa PK KPJ za Vojvodinu. Streljan 12. maja 1942. god. u Sremskoj Mitrovici. Za izvanredno hrabro držanje pred neprijateljem proglašen za narodnog heroja 25. X 1943.godine.

Na pročelju kuće nalaze se i vrata koja vode u prednju, stajaću sobu, a koja su za jedan stepenik izdignuta i uvučena u odnosu na ravan frontalnog zida. Središnji deo dužnog zida kuće ima otvoren trem. Zanimljivo je što se u ovom slučaju trem formira od četvrtastih stubova koji se protežu celom vertikalom od poda do krovne grede, za razliku od većine kuća ovog tipa čiji trem ima pun zid do visine od 1-1,5m, a zatim stubove najčešće valjkastog oblika.

U porodičnoj kući Janka Čmelika sedamdesetih godina 20. veka, postavljena je izložba dokumentarnog materijala, koja svedoči o životu Janka Čmelika i dešavanjima vezanim za Drugi svetski rat, a danas se u njoj nalazi i etnografska postavka vezana za tradiciju i kulturu Slovaka.

Kuća kao mesto sećanja

Janko Čmelik bio je član KPJ od 1935. godine, član Sreskog komiteta KPJ u Staroj Pazovi od 1937. godine, kao i član okružnog komiteta za Srem od 1939. godine. Bio je borac protiv vladajućeg režima i okupatora, koji je svoj život položio za slobodu naroda i domovine.

U kući u kojoj se rodio i u kojoj je odrastao, održavani su tajni sastanci OK KPJ, jer je kuća predstavljala pogodno mesto, da se u njoj okupe saborci iz Novog Sada, Sremske Mitrovice i Rume. U kući je i skrivao svoje drugove koji su bili na meti i poternici vladajućeg režima. Ustaše su mu postavile zasedu u kući i uhapsile ga 1941. godine.

Došavši u kuću, Šild, Blaženković i Topolovac, odmah su se uputili prema prednjoj sobi u kojoj je Janko spavao. Blaženković i Beračka su se zadržali u srednjoj sobi kod Jankove majke. U prednjoj sobi su tražili Janka, pa je Šild svukao sa kreveta Jankovog sina kojeg je uhvatio za kosu i poveo iz sobe. Topolovac je sa kreveta svukao Jankovu suprugu Katu. Šild je Janka mlađeg vukao odmah na ulicu da Gordana potvrdi ko je on. Ona je rekla da je to Janka Čmelika sin, a to je naljutilo još više Šilda, pa su počeli da pretražuju celu kuću i nastavili sa tučom Jankove supruge, majke i sina Janka.

Na ulicu su izveli Katu i Janka mlađeg, gde su još priključili i Jana Baka i vezali ga zajedno sa Jankom Čmelikom mlađim, pa su krenuli prema ustaškom logoru. Pošto su napustili kuću, ostavili su zasedu čiji je zadatak bio da sačeka Janka sa zadatkom da ga obavezno uhvate živog, sa napomenom da im ne sme pobeći.

Stradanje Janka Čmelika

Sledećeg dana, 17. novembra 1941. godine, Janko je ušao u dvorište, a potom i srednju sobu gde ga je dočekala ustaška zaseda. Uprkos pružanju otpora, zarobili su ga i tukli kundacima, a zatim svog krvavog poveli u ustaški logor. Nadomak vrata logora istrgao se iz ruku ustaša i dao se u bekstvo. Nakon par koraka pada pogođen metkom u desnu butinu. Ranjenog, nastavili su da ga tuku pred ženom i sinom, a zatim su ga prebacili u Dom Kola srpskih sestara gde se nalazio ustaški štab. Tamo su nastavili svirepo mučenje u pokušaju da ga nateraju da oda svoje drugove. Uveče Janka odvode u bolnicu u Zemun, a ustaša Šild nastavio je saslušanje i tom prilikom pucao Janku u ranu na desnoj nozi.

U februaru mesecu 1942. godine iz bolnice u Zemunu sprovode ga u zatvor u Rumu, a zatim i Vukovar. U vukovarskom zatvoru ustaše su primenjivale različite metode mučenja, gulili su mu kožu sa leđa i čupali nokte. Izmučenog prebacuju ga u Sremsku Mitrovicu gde nastavljaju zversku torturu. Ustaše su mu bušile kosti na nogama, ali uprkos velikim patnjama, Janko nije izdao svoje drugove. Na groblju u Sremskoj Mitrovici streljan je 12. maja 1942. godine.

Janko Čmelik proglašen je za narodnog heroja Jugoslavije 25. oktobra 1943. godine. U znak sećanja na junaštvo, izdržljivost i iskreno rodoljublje ulica u kojoj se nalazi njegova rodna kuća nosi ime Janko Čmelik, a postavljanjem spomenika u parku i biste pred Slovačkim narodnim domom, odata je hvala i počast ovom heroju.

Pojašnjenje arhitektonskih pojmova:

Lezena – Vertikalno plitko ispupčenje na zidu bez baze i kapitela, koje ima ulogu da ojača konstrukciju i/ili ukrasi fasadu objekta.

Literatura:

J. Šago, Hronika Stare Pazove, Novi Sad, 1991.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, Studija zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa za potrebe izrade prostornog plana opštine Stara Pazova, Sremska Mitrovica, 2007.

K. Vereš, Ulice Stare Pazove, Stara Pazova, 2009.