Kulturno-Istorijski Spomenici

Spomen obeležje Prva predstava na slovačkom jeziku

Prva predstava na slovačkom jeziku odigrana je 2. februara 1903. godine u Kiršnerovoj krčmi. Ovaj objekat danas ne postoji, ali je na mestu gde se nekada nalazio postavljena spomen ploča u znak sećanja na začetak razvoja pozorišne umetnosti i utemeljenje slovačkog pozorišta u Staroj Pazovi. Ploču je postavilo SKUD Heroj Janko Čmelik povodom obeležavanja stogodišnjice premijerne izvedbe prve predstave.

Komediju prevedenu sa ruskog jezika, Tašta u kuću, mir iz kuće, režirao je Vladimir Hurban, slovački sveštenik i vodeća ličnost kulturnog, prosvetnog i privrednog života. Veoma je cenio pozorišnu umetnost i zahvaljujući njegovom pozivu Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada od 1881. godine gostuje u Staroj Pazovi.

Predstavu Tašta u kuću, mir iz kuće, izveli su glumci amateri, intelektualci okupljeni oko slovačke evangeličke crkve i sveštenika Vladimira Hurbana, među kojima su bili i njegova kći Ljudmila Hurban i sin Vladimir Hurban Vladimirov, koji su posvetili svoje živote ovoj umetnosti. Premijera je imala ogroman uspeh i nakon izvedbe glumci polažu zavet: Igraćemo svake godine! Obećanje je održano sve do danas, kada Slovačko pozorište Vladimir Hurban Vladimirov (VHV) i dalje aktivno radi na razvoju pozorišnog života u Staroj Pazovi.

Literatura:

K. Vereš, Vek pozorišta u Staroj Pazovi, Novi Sad, 2012.