Kulturno-Istorijski Spomenici

Spomenik borcima i žrtvama fašističkog terora

U centru sela ispred Doma kulture postavljen je spomenik borcima i žrtvama fašističkog terora u znak sećanja na meštane koji su život izgubili u borbi za slobodu. Od 1941. do 1944. godine kotar Stara Pazova sa okolnim mestima potpao je pod vlast Nezavisne države Hrvatske. Kako je Srem veoma plodno područje, ustaše su imale obavezu da snabdevaju hranom nemačke vojnike. Stanovništvo je pokušavalo da kroz manje akcije ometa okupatora, najčešće onesposobljavajući puteve, pruge, PTT saobraćaj. Organizovan otpor postojao je kroz akcije KPJ i SKOJ-a. U toku rata ubijeno je 158 žitelja, 52 oterano je u koncentracioni logor Sajmište, 38 poslato je na prinudni rad, a 104 žitelja bili su ratni zarobljenici.

Spomenik se sastoji od bronzane figure bombaša i postamenta na kojem se nalaze imena palih boraca i žrtava. Na spomen ploči ispisanje tekst:

U znak zahvalnosti na njihove žrtve, ova spomen ploča služiće svima nama, a posebno mlađim pokolenjima kao putokaz kako treba budno čuvati tekovine Narodno-oslobodilačke borbe za čega su naši borci položili svoje živote. Večito zahvalni meštani mesta Stari Banovci.

Spomenik borcima i žrtvama fašističkog terora evidentiran je kao kulturno dobro pod prethodnom zaštitom.