Ličnosti Našeg Kraja

Janko Čmelik

Janko Čmelik rođen je 1905. godine u Staroj Pazovi u seljačkoj porodici. U ranoj mladosti zainteresovao se za političku situaciju, te je stupio u radnički pokret. Postao je član Komunističke partije Jugoslavije 1935, a od 1937. godine član Sreskog komiteta KPJ za Staru Pazovu. Na formiranje organizacije Saveza komunističke omladine Jugoslavije u Staroj Pazovi, omladinskog ogranka KPJ, koja je okupljala omladince revolucionarnih, antifašističkih usmerenja, veliki uticaj imao je Janko Čmelik. Zajedno sa Pavlom Feldijem inicirao je 1938. godine osnivanje ove organizacije. Član okružnog komiteta KPJ za Srem postaje 1939. godine.

Janko Čmelik aktivno je učestvovao u prikupljanju pomoći za izgradnju Slovačkog narodnog doma, ideje koja se začela još 1923, a realizovala 1928. godine, dvadeset i pet godina od odigrane prve pozorišne predstave na slovačkom jeziku. Bio je polaznik trogodišnje, večernje, poljoprivredne škole, a aktivno je učestvovao u zemljoradničkom i crkvenom horu. Janko je bio i član odbora, kao i blagajnik Fudbalskog kluba Štefanek. Društvena angažovanost omogućila mu je da stekne širok krug poznanika i prijatelja, te je mogao da dođe do saznanja o mnogim problemima iz različitih oblasti društvenog života. Na njegovo zalaganje su u Staroj Pazovi preorani i isparcelisani pašnjaci, te podeljeni siromašnim članovima zajednice kako bi mogli da se prehrane.

U kući u kojoj se rodio i u kojoj je odrastao, održavani su tajni sastanci OK KPJ, jer je kuća predstavljala pogodno mesto, da se u njoj okupe saborci iz Novog Sada, Sremske Mitrovice i Rume. U kući je i skrivao svoje drugove koji su bili na meti i poternici vladajućeg režima. Ustaše su mu postavile zasedu u kući i uhapsile ga 1941. godine.

Stradanje Janka Čmelika

U oktobru 1941. godine, dogodilo se hapšenje Gordane Ivačković, članice Pokrajinskog komiteta KPJ za Vojvodinu, koje je imalo loše posledice na Narodno-oslobodilački pokret u Staropazovačkom srezu. Ona je tokom saslušanja odala svoje veze sa komunistima u Sremu.

Došavši u kuću, Šild, Blaženković i Topolovac, odmah su se uputili prema prednjoj sobi u kojoj je Janko spavao. Blaženković i Beračka su se zadržali u srednjoj sobi kod Jankove majke. U prednjoj sobi su tražili Janka, pa je Šild svukao sa kreveta Jankovog sina kojeg je uhvatio za kosu i poveo iz sobe. Topolovac je sa kreveta svukao Jankovu suprugu Katu. Šild je Janka mlađeg vukao odmah na ulicu da Gordana potvrdi ko je on. Ona je rekla da je to Janka Čmelika sin, a to je naljutilo još više Šilda, pa su počeli da pretražuju celu kuću i nastavili sa tučom Jankove supruge, majke i sina Janka.

Na ulicu su izveli Katu i Janka mlađeg, gde su još priključili i Jana Baka i vezali ga zajedno sa Jankom Čmelikom mlađim, pa su krenuli prema ustaškom logoru. Pošto su napustili kuću, ostavili su zasedu čiji je zadatak bio da sačeka Janka sa zadatkom da ga obavezno uhvate živog, sa napomenom da im ne sme pobeći.

Sledećeg dana, 17. novembra 1941. godine, Janko je ušao u dvorište, a potom i srednju sobu gde ga je dočekala ustaška zaseda. Uprkos pružanju otpora, zarobili su ga i tukli kundacima, a zatim svog krvavog poveli u ustaški logor. Nadomak vrata logora istrgao se iz ruku ustaša i dao se u bekstvo. Nakon par koraka pada pogođen metkom u desnu butinu. Ranjenog, nastavili su da ga tuku pred ženom i sinom, a zatim su ga prebacili u Dom Kola srpskih sestara gde se nalazio ustaški štab. Tamo su nastavili svirepo mučenje u pokušaju da ga nateraju da oda svoje drugove. Uveče Janka odvode u bolnicu u Zemun, a ustaša Šild nastavio je saslušanje i tom prilikom pucao Janku u ranu na desnoj nozi.

U februaru mesecu 1942. godine iz bolnice u Zemunu sprovode ga u zatvor u Rumu, a zatim i Vukovar. U vukovarskom zatvoru ustaše su primenjivale različite metode mučenja, gulili su mu kožu sa leđa i čupali nokte. Izmučenog prebacuju ga u Sremsku Mitrovicu gde nastavljaju zversku torturu. Ustaše su mu bušile kosti na nogama, ali uprkos velikim patnjama, Janko nije izdao svoje drugove. Na groblju u Sremskoj Mitrovici streljan je 12. maja 1942. godine.

Proglašen je za narodnog heroja Jugoslavije 25. oktobra 1943. godine. U znak sećanja na junaštvo, izdržljivost i iskreno rodoljublje ulica u kojoj se nalazi njegova rodna kuća nosi ime Janko Čmelik, a postavljanjem spomenika u parku i biste pred Slovačkim narodnim domom, odata je hvala i počast ovom borcu protiv vladajućeg režima i okupatora.

 

Literatura:

J. Šago, Hronika Stare Pazove, Novi Sad, 1991.

K. Vereš, Ulice Stare Pazove, Stara Pazova, 2009.