Lokalne Priče

Česi u Staroj Pazovi

Stara Pazova još od vremena osnivanja naselja bila je multikulturno mesto. Tu su zajedno u miru i slozi živeli Srbi i Slovaci kao većinsko stanovništvo, a bilo je i Hrvata, Jevreja, Mađara, pa i Čeha.  

Porodica Trunečka je iz Češke emigrirala na ove prostore oko 1927. godine zbog potrage za boljim životnim uslovima. Jozef Trunečka sa suprugom Anom i šestoro dece zaputio se u ove krajeve. Pošto su se bavili krojačkim zanatom i šivenjem uniformi, Stara Pazova učinila im se kao dobra lokacije gde bi mogli da unaprede svoj zanat. Živeli su u ulici Stapavica, današnjoj Hurbanovoj ulici.

Jozefov sin, takođe Jozef, oženio se u Golubincima. Drugi Jozefov sin, Aloiz, imao je četvoro dece, a četvrto dete, takođe Aloiz, rođeno je u Staroj Pazovi. Za vreme Drugog svetskog rata članovi porodice Trunečka pripadali su onoj struji koja je bila protiv okupatora. Aloiz stariji, uhvaćen je kako sluša radio London, te su ga nemački vojnici zarobili. Ubijen je od strane fašista u Osijeku. Porodica se u strahu za svoju bezbednost, nakon ovog nemilog događaja, preselila u Ašanju. Nakon rata porodica se vratila u Češku. Jozef i Ana preminulim su u Staroj Pazovi i sahranjeni su na lokalnom groblju.

Aloiz mlađi u Staroj Pazovi živeo je do svoje 15. godine, kada se porodica odselila. Lepi dani detinjstva provedenih u ovom mestu, duboko su mu se urezali u srce. Imao je veliku želju da poseti Staru Pazovu, varošicu u kojoj se rodio i odrastao, mesto koje je stalno ostalo prisutno u njegovim sećanjima.

Jedini iz porodice Trunečka koji je nije napustio Staru Pazovu bio je Franjo Karlo Trunečka. Zbog razvoda roditelja ostao je ovde da živi sa majkom. Imao je sina i ćerku, danas Vlastimira Trunečka i Vlastu Majorski rođenu Trunečka. Oni su stupili u kontakt sa porodicom u Češkoj, u želji da upoznaju rođake. Tako se ostvario san Aloiza mlađeg koji je u svojoj osamdesetoj godini posetio rodno mesto. U Staru Pazovu došao je nakon 65 godina. Danas boluje od alchajmerove bolesti, ali i dalje priča o Stapavici.

Jozef i Ana Trunečka sa porodicom1915. godinaFoto-arhiv Vlaste i Miše Majorski
Svadba Jozefa Trunečka mlađeg1939. godinaFoto-arhiv Vlaste i Miše Majorski
Imanje porodice Trunečka u Staroj PazoviFoto-arhiv Vlaste i Miše Majorski
1932. godinaFoto-arhiv Vlaste i Miše Majorski
Franćiška i Vlasta Trunečka1933. godinaFoto-arhiv Vlaste i Miše Majorski