Običaji I Tradicija

Svinjokolj

U kasnu jesen i početkom zime u Sremu se pravila zabijačka ili svinjokolj, godišnji tradicionalni običaj klanja svinja. U vreme koje je pogodno za održavanje namirnica, mnoga domaćinstva su pripremala domaće prerađevine od mesa, a tom prilikom su se okupljali priijatelji i komšije kako bi pomogli domaćinu, družili se i veselili. Ukućani se bude rano ujutru kako bi pripremili sve potrepštine: veliki sto koji se obično iznese na dvorište, ispred trema, kazan za grejanje vode, u selima poznat kao oranija, korito za šurenje svinje i čengele na koje se svinja razapinje nakon klanja. Muškarci se okupljaju i otpočinju klanje svinja, sređivanje mesa, a zatim i pravljenje mesnih prerađevina. Srem je poznat po kobasici, kulenu, šunki, slanini, džigernjači, kavurmi i švargli, koji su se pravili na zabijački. Kako ranije nisu postojali zamrzivači, kremenadle, rebra, plećke stavljali su se u slamuru, rastvor pomoću kojeg se konzervirala hrana. Žene su spremale obroke za taj dan najčesće pržile džigericu, kuvale svinjski paprikaš, mesile salčiće i krofne. Topila se mast i pravili su se čvarci, pa je grickanje vrućih čvaraka prestavljalo pravu poslasticu na zabijačkama. Često su se pevale astalske pesme i bećarci, a uz veselje obavezno su išli kuvano vino i rakija. U bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji ovaj običaj najčešće se praktikovao 29. novembra, kada se obeležavao Dan Republike.

Foto-arhiv Ane Vereš
Foto-arhiv porodice Sikora
Foto-arhiv porodice Sikora
Foto-arhiv porodice Sikora